dnes je 28.3.2024

Input:

č. 3065/2014 Sb. NSS; Sociální zabezpečení: příspěvek na zvláštní pomůcku

č. 3065/2014 Sb. NSS
Sociální zabezpečení: příspěvek na zvláštní pomůcku
k § 70 písm. d) soudního řádu správního
k § 9 odst. 2 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů*)
Při rozhodování o nároku na příspěvek na zvláštní pomůcku (§ 9 odst. 2 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením) správní orgán hodnotí otázky právní i skutkové, přičemž skutková zjištění nezávisí výlučně na posouzení zdravotního stavu osoby žadatele. Z toho vyplývá, že rozhodnutí o příspěvku na zvláštní pomůcku není předmětem výluky z přezkumu ve správním soudnictví [§ 70 písm. d) s. ř. s.].
(Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 2. 4. 2014, čj 3 Ads 55/2013-29)
Věc: František Š. proti Ministerstvu práce a sociálních věcí o příspěvek na zvláštní pomůcku - motorové vozidlo, o kasační stížnosti žalobce.

Dne 29.1.2013 žalovaný zamítl odvolání žalobce a potvrdil rozhodnutí Úřadu práce, Krajské pobočky v Českých Budějovicích (správní orgán I. stupně) o zamítnutí žádosti o příspěvek na zvláštní pomůcku - motorové vozidlo.
Proti rozhodnutí žalovaného podal žalobce žalobu u Krajského soudu v Českých Budějovicích, kterou soud zamítl rozhodnutím ze dne 4. 6. 2013, čj. 2 Ad 14/2013-20.
V žalobě žalobce poukázal na to, že bez motorového vozidla nemůže existovat, jelikož v roce 2006 utrpěl úraz - zlomeninu krčku dolní končetiny, má zkrat nohy, jeho zdravotní stav se zhoršuje, nikam se nedostane, vzdálenost k autobusu má 500 m. Potřebuje dojíždět k lékaři a nakupovat, dovoz si musí zjednávat.
Krajský soud při přezkoumání napadeného rozhodnutí vyšel z podmínek nároku na takový příspěvek, jak je vymezuje § 9 odst. 2 zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Podle této úpravy má nárok na takový příspěvek osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí (podřaditelná jmenovitým postižením podle přílohy k zákonu), anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a tento stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku.
Posouzení zdravotního postižení a úsudek o tom, je-li postižení podřaditelné těžkým vadám nosného nebo pohybového ústrojí, je závislé na lékařském odborném posouzení. Takové posouzení provádí lékař Okresní správy sociálního zabezpečení, v odvolacím řízení pak posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí.
V posuzované věci krajský soud z takových posudků opatřených v obou stupních (u posudkové komise byl posudek k námitkám žalobce ještě doplněn) zjistil, že posudkoví lékaři měli k dispozici úplnou zdravotní dokumentaci a zabývali se zdravotním postižením stěžovatele i se zřetelem k dodatečně předloženým lékařským zprávám. Oba posudky stanovily shodnou klinickou diagnózu a zabývaly se tím, zda lze postižení žalobce podřadit těžké vadě nosného nebo pohybového ústrojí. Byl konstatován stav levé kyčle s hybností 0-0-90 a zkrat levé dolní končetiny o 6 cm. Dále bylo vycházeno z aktuálního ortopedického vyšetření o tom, že levá ruka ztratila funkčnost. Tato postižení pak byla porovnána s postiženími podle přílohy I bodu 1 zákona, přičemž tato postižení jsou v posudku
Nahrávám...
Nahrávám...